Golubački grad

Na lepom plavom Dunavu se nalazi savršena vikend destinacija koju što pre morate posetiti – Golubački grad, odnosno Golubačka tvrđava.

Golubačka tvrđava

Na ulazu u Nacionalni park Đerdap nalazi se Rezervat prirode Tvrđava Golubački grad, sa kulturnim dobrom od izuzetnog značaja – Golubačkom tvrđavom. Ovaj predeo nije oduvek bio popularan, niti je izgledao kao što danas izgleda. Ali 2011. godine je pokrenut projekat „Revitalizacija Golubačke tvrđave“ i čitav predeo je infrastrukturno opremljen, a sama tvrđava je rekonstruisana.

Zahvaljujući rekonstrukciji danas Golubačka tvrđava izgleda fenomenalno i prizor je od kog vam zastaje dah.

Sama tvrđava se sastoji od 9 kula koje su povezane bedemima i Palate. Utvrđenje je podeljeno na dva dela:

  • unutrašnje sa branič kulom koja u narodu nosi ime Šešir kula
  • spoljašnje koje je služilo za odbranu u vreme ratova

Prema istraživanjima utvrđeno je da je unutrašnje utvrđenje dosta starije od palate i sistema kula i bedema koji se nalaze na spoljašnjem delu

Istorijat

Tvrđava je planski izgrađena upravo na ovom mestu jer je tu Dunav najširi u svom toku prelaza u tesnac Karpatskih planina i nekada je bila važno srednjovekovno vojno utvrđenje. Tokom istorije mnogi su se borili za kontrolu nad ovom tvrđavom jer je to značilo kontrola nad granicom između istoka i zapada.

Nažalost ne postoje tačni podaci ko je kulu izgradio i da li su to bili Srbi ili Ugari. Golubačka tvrđava se prvi put pominje u pisanim spisima tek 1335. godine i to u ugarskoj povelji iz 1337. godine. U toj povelji stoji da je vlastelin Nikola Banfi boravio u Golupcu, tvrđavi sa ugarskom vojnom posadom.

Ipak, tvrđava je osnovana mnogo pre toga, a njeni pravi graditelji će verovatno večno ostati misterija.

Još jedna misterija je to kako je tvrđava dobila ime. A jedno od najinteresantnijih objašnjenja je poznata srednjovekovna legenda. Naime, osmanski zapovednik se zaljubio u jednu meštanku koja se zvala Golubana. Zapovednik je želeo da je odvede u svoj harem, ali ona je to odbila. Kao kaznu zapovednik je Golubanu okovao za stenu koja i danas izlazi iz Dunava. Golubanin život se tragično završio, ali sećanje na nju je ostalo večno jer je tvrđava dobila ime Golubac. A stena koju i danas možete videti ako posetite Golubac se zove „Baba-kaj“ što na turskom znači „pokaj se“, jer je zapovednik želeo da se devojka pokaje zbog svojih postupaka.

Lokacija

Tvrđava Golubački grad je udaljena km od naselja Golubac. Tvrđava je od Beograda udaljena 129 km, od Novog Sada 221 km, a od Niša 244 km. U okviru kompleksa postoji obezbeđen parking, kao i parking mesta za invalide.

Cena ulaznica

Cena ulaznice zavisi od zone koju želite da posetite, ali svaka ulaznica podrazumeva ulazak u kompleks, tvrđavu i parking.

Zona I (Zelena zona) obuhvata posetu Palati i kulama 5, 8 i 9, a cena je 600 dinara, odnosno 300 dinara za penzionere. Posetioci koji dođu u okviru grupne posete platiće 450 dinara po osobi, a za đačke ekskurzije i studente karta je 150 dinara. Maloletna deca u pratnji roditelja ili staratelja imaju mogućnost besplatnog ulaska.

Zona II (Plava zona) obuhvata pristup Zelenoj zoni i kuli 4. Cena karte je 800 dinara po osobi, a pristup je dozvoljen samo punoletnim osobama.

Zona III (Crvena zona) obuhvata pristup Zelenoj zoni i kuli 7. Cena karte je 800 dinara po osobi, a pristup je dozvoljen samo punoletnim osobama i to uz posebnog pratioca, odnosno vodiča.

Zona IV (Crna zona) obuhvata posetu Plavoj i Zelenoj zoni, kao i posetu Šešir kuli i kuli 3. Cena karte je 1200 dinara po osobi, a pristup je dozvoljen samo punoletnim osobama i to uz posebnog pratioca (vodiča) i sve mere bezbednosti.

Call Now Button