Da li ste posetili drevnu srpsku piramidu?

Planina Rtanj nalazi se u istočnoj Srbiji, nadomak Boljevca. Iznenadiće vas njen izgled – zbog specifičnog reljefa, ona predstavlja pravo čudo prirode! Naime, Rtanj se uzdiže iz ravnice i završava krečnjačkom piramidom. Posebna je atrakcija istraživačima, ali i planinarima, koji se poslednjih godina u sve većoj meri interesuju za njene neistražene lepote.

Najviši vrh Rtnja je Šiljak, visine 1565m.

Istorija

Jevrejska porodica Minh, u čijem je vlasništvu bila paraćinska fabrika štofova, u podnožju Rtnja posedovala je i rudnik kamenog uglja. Julius Minh je izvršio samoubistvo, a njegova supruga Greta je 1934. na vrhu Šiljak izgradila kapelu, u sećanje na svog muža. Devedesetih godina prošlog veka, kapelu su srušili vandali, verujući da se u njoj nalaze posebne dragocenosti. Njeni ostaci su i danas dostupni onima koji stignu do vrha. J

Greta je bila veoma posvećena kući i porodici, ali i radnicima – rudarima koji su za njih radili. Za njihove potrebe, na njenu inicijativu, izgrađeno je naselje, škola, bioskop i park. Želela je da se osećaju kao kod svoje kuće. Smatrala je da je svaki gost Bog, i da, ukoliko nismo dobri prema onima koji dođu kod nas – naljutićemo Boga, a to donosi i određene posledice. Zato je ovaj kraj do dana današnjeg, rastući uz ove priče o svojim precima, ostao poznat po svom gostoprimstvu i velikodušnosti.

Priroda

Na Rtnju vlada kontinentalno – planinska klima, što znači da su leta jako topla i suva, a zime oštre i hladne, sa mnogo padavina. Planina je bogata šumama i pašnjacima. U središnjem delu, nalazi se niz endemičnih biljnih vrsta, od kojih se pravi Rtanjski čaj, koji pomaže u lečenju različitih bolesti, ali ima i svoje afrodizijačke moći. Odnedavno je zabranjeno branje ovog bilja, zato što je poslednjih godina primetno proređeno. Na Rtnju se nalazi i poznato lovište, koje obuhvata prostor od 6368 hektara, gde se najviše love divlje svinje i srne.

  1. godine, Rtanj je zaštićen od strane države zbog endemičnih vrsta biljaka i životinja i specifičnog oblika reljefa.

Planinarenje

Rtanj je posebno zanimljiv planinarima. Zahvaljujući dobro obeleženim stazama, početnici, ali i iskusniji planinari, uživaće u šetnji i prelepim pejzažima. Kada je vedro, sa vrha Šiljak se pogled pruža na sva uzvišenja u Srbiji, kao na dlanu. Takođe, na Rtnju se svake godine organizuju i zanimljive manifestacije, koje okupljaju na hiljade planinara iz celog regiona. U januaru, održava se Božićni uspon, koji je preporučljiv pre svega iskusnim planinarima, jer zahteva posebnu kondiciju i opremu. U julu se održava Noćni uspon, u kome uživaju sve generacije, pod vedrim, zvezdanim nebom.

Obilasci

Ukoliko posetite Rtanj, iznenadiće vas količina skrivenih, netaknutih prirodnih lepota, ali i kulturno – istorijskih znamenitosti naše zemlje.

Naime, u njenoj neposrednoj blizini, nalazi se planina Malinik, sa najvišim vrhovima Velikim Malinikom (1158m) i Malim Malinikom (1019m). Ova planina, poznata je po Lazarevom kanjonu i Lazarevoj pećini. Lazarev kanjon je jedan od naših najneprohodnijih kanjona. U njegovom sastavu se nalazi oko 70 pećina i jama. Najpoznatija je Lazareva pećina, koja je najduža pećina u Srbiji. Dugačka je 11,6km, od kojih je tek 600 metara prohodno i dostupno za obilazak.

Sokobanja (link do teksta o Sokobanji) se nalazi na dvadesetak kilometara od Rtnja. Jedna je od najstarijih banja u Srbiji, poznata po lekovitim vodama – skoro 2 veka izbor je turista iz celog sveta. Proverite zašto. J

Ljubitelji istorije, uživaće u obilascima manastira u podnožju Rtnja. Najznačajniji su manastir Lapušnja, Krepičevac, Lozica i manastir Sv. Luke. Pored njih, ne zaboravite kapelu – crkvicu na vrhu Šiljak.

Zanimljivosti

Istraživači su utvrdili da, kako se krećete planinom Rtanj, dolazi do promene energetskih polja – vrh Šiljak neprestano upija energiju, a dno planine – Svetilište – je zrači. Nemojte se iznenaditi ukoliko vam se baterija mobilnog telefona odjednom isprazni. To je samo još jedna od misterija koje Rtanj ima u ponudi. J Postoje zapisi o tome da je čak i Hitler posećivao Rtanj, kako bi prikupio energiju. Vrh Šiljak ima posebne isceliteljske moći, koje pomažu u izlečenju različitih bolesti i anomalija, što je dodatni podsticaj da ne odustanete pre vremena.

Rtanj je idealna destinacija za sve one koji žele da pobegnu iz grada i uživaju u čarima netaknutih prirodnih lepota. Sem u podnožju, ovde nećete naći prodavnice i ugostiteljske objekte – jedini sadržaji koje Rtanj ima da vam ponudi jesu svež vazduh, prelepa priroda i mir.

Više nego dovoljno za jedan odmor. Zar ne?

Call Now Button