Srebrno jezero

Na obroncima Karpata, na istoku Srbije, uz samu granicu sa Rumunijom, nalazi se Srebrno jezero.

Srebrno jezero je dugačko 14 km, široko 200 m, a duboko u proseku oko 10 m.

Od Požarevca je udaljeno 30 km, a od Beograda 120 km, ali se do njega dolazi vrlo lako.

Kako je nastalo Srebrno jezero?

Srebrno jezero je nastalo pregrađivanjem Dunava 1971. godine zbog izgradnje hidroelektrane na Đerdapu.

Na početku 1971. godine jezero su obilazili samo ribari, a na seoskim plažama je bio tek poneki kupač. Međutim, to se s vremenom promenilo.

Danas Srebrno jezero poseti i do 150.000 turista godišnje i iz Srbije i regiona.

Srebrno jezero nudi sadržaje za svakoga. Postoje brojni restorani, kafići, hoteli, apartmani, prodavnice, sportski tereni i bazeni. Sve to je tu kako bi vam ulepšalo vreme provedeno na ovom predivnom jezeru.

Sadržaj za turiste tokom čitave godine

Srebrno jezero je najbolje posetiti leti. Tada je na šetalištu najviše ljudi, a lagana muzika i mirisi sveže hrane koji dopiru od restorana sa obale razlog su zbog kog ljudi često ovo jezero nazivaju Srpsko more.

I proleće može biti pravo vreme da posetite ovaj biser. Tada nije velika gužva i turisti uživaju u ozeleneloj prirodi i miru, u nekom dobrom pikniku, pecanju sa obale ili u laganoj šetnji na svežem vazduhu u prirodi.

Jezero može biti interesantno i zimi iako ne možete uživati u svim aktivnostima. Tu je doček Nove godine na Srebrnom jezeru, koji je sve popularniji zbog prizora koji će vas očarati kada ugledate zabelelo Srebrno jezero.

Svakako, kad god da se odlučite da posetite Srebrno jezero, preporučujemo vam da smeštaj pronađete kod lokalnih domaćina, koji će vas ljubazno dočekati i uputiti na prave aktivnosti. Upravo takav smeštaj, gde će vaši domaćini biti lokalni ljudi, možete pronaći ovde.

Šta posetiti na Srebrnom jezeru?

Srebrno jezero je prepuno sadržaja, prirodnih i istorijskih lokaliteta.

Svakako, glavna plaža je najpopularnije mesto na Srebrnom jezeru. Tu možete iznajmiti pedaline, ležaljke, a možete i popiti piće u nekom od barova koji su tik uz vodu.

Isto tako, postoji i brod koji iz marine sa druge strane nasipa polazi prema Golubačkoj ili Ramskoj tvrđavi, te ne bi bilo loše posetiti i ova dva mesta.

Detaljnije o svemu ovome, a i o pešačkim, kulturno-istorijskim turama, kao i avanturama kvadom više pročitajte u vodiču BM Tima.

Okolina Srebrnog jezera je prepuna uživanja

Za ovaj kraj su karakteristični neverovatni lokaliteti, kulturno-istorijski spomenici, mitovi i legende.

U blizini Srebrnog jezera su dva poznata manastira. Manastir Tumane je verovatno i najposećeniji manastir u Srbiji i nudi lepotu i duhovni mir. Drugi manastir je Nimnik, koji je sakriven u šumi, a bio je sklonište poznatih hajduka na ovim prostorima.

Blizu su i dve tvrđave. Trenutno je najpopularnija Golubačka tvrđava i o njoj postoje razni mitovi i legende, kao što je legenda o nesretnoj ljubavi princeze koja je sa najviše kule hranila golubove i posmatrala mladog momka u koga je bila zaljubljena. Kada je njen verenik to saznao, ostavio ju je na steni koja se nalazi u sred Dunava, gde je princeza sebi oduzela život.

Druga tvrđava koju turisti rado posećuju je Ramska tvrđava, poznata po svojoj velikoj razornoj moći od 26 topova, dok je recimo Kalemegdan, znatno veći, brojio na vrhuncu svoje moći 22 topa. Obe tvrđave se nalaze na nepunih 20 minuta vožnje od Srebrnog jezera.

Nacionalni park Đerdap koji je ujedno I najveća klisura u Evropi, počinje na samo nekoliko kilometara nizvodno od Srebrnog jezera. U pitanju je lepota svetskih razmera i turisti iz celog sveta dolaze kako bi uživali u pogledu sa jednog od vrhova obronaka Karpata.

Call Now Button