Beograd Prokuplje
Beli kombi

Organizovani vanlinijski kombi i minibus prevoz putnika (limo servis):

BEOGRAD – PROKUPLJE

Lokacija

IZ BEOGRADA

sa bilo koje adrese

Raspored

SVAKOG DANA

NON-STOP

Organizovani vanlinijski kombi i minibus prevoz putnika (limo servis):

BEOGRAD – PROKUPLJE – BEOGRAD

Svakodnevni polasci

Kontaktirajte nas na:

+381 11 2686 622
+381 65 2686 622

Viber
+ 381 65 2643 962

WhatsApp
+ 381 64 9722 449

Iz BEOGRADA sa bilo koje adrese
Sa bilo koje adrese iz PROKUPLJA

SVAKOG DANA – NON-STOP

Prokuplje

PROKUPLJE

Po mišljenju mnogih, postoje mesta koja, nadamo se nenamerno, izostaju sa spiska destinacija koje bi bilo lepo posetiti, kod ljudi koji su željni novih avantura, ali i odmora u okviru naše zemlje. Takav je slučaj i sa Prokupljem.
Prokuplje je grad, smešten na reci Toplici, po kojoj je ceo kraj dobio ime. Samo mesto je izuzetno zanimljivo, a u njemu i njegovoj okolini može se posetiti mnogo toga.

Arheološko nalazište Pločnik

Između Prokuplja i Kuršumlije, nalazi se arheološko nalazište Pločnik, naselje koje potiče iz mlađeg neolita tj negde između IV i V milenijuma p.n.e. Pločnik je izuzetno nalazište, s obzirom na to da je, prema arheološkim otkrićima, na ovom lokalitetu, dokazano da je tu zabeležena najstarija metalo-prerađivačka delatnost u Evropi za sada, koja ujedno predstavlja i jednu od najstarijih u svetu. Stanovnici drevnog Pločnika su živeli veoma dinamičnim životom, prilično civilizovanim za neka naša poimanja kamenog doba.

Za posetioce je najzanimljivije to što je, na osnovu arheoloških otkrića, na Pločniku rekonstruisano nekoliko neolitskih kuća i objekata. Tako posetioci mogu zaviriti u radionicu kovača Radoja ili keramičarke Vesne, odspavati na krevetu od slame i trske, ili popiti pivo ispred zadruge.

Mistična Đavolja Varoš

Nekih pola sata vožnje je potrebno da bi se od Kuršumlije došlo do Đavolje Varoši, o kojoj ne treba previse pričati, jer je svima dobro poznata. Mistika Đavolje Varoši je vekovima pobuđivala maštu ovdašnjih ljudi, te su na taj način nastale i mnoge legende. Najpoznatija govori o pobožnim ljudima, koji su živeli na ovim prostorima. To je smetalo đavolu, koji im je pripremio „đavolju vodu“, od koje su poludeli i rešili da venčaju brata i sestru. Kad je video to, Bog je okamenio sve svatove kako bi sprečio rodoskrnavljanje, i od tada, okamenjeni svatovi stoje ovde. Đavolja Varoš je osvetljena noću, pa kažu da je potpuno drugačiji doživljaj posetiti je pod zvezdama. Đavolju Varoš, koju čine 202 zemljane figure nastale erozijom, visine od 2 do čak 15 m, širine od 0,5 do 3 m, sa kamenim „kapama“ na vrhu, rezultat je erozivnog procesa koji traje vekovima.

Upravo su te, kamene kape na vrhu omogućile svakoj od kula da se razviju, jer su štitile materijal ispod njih od kiša i erozivnih voda, a koje su mogle spirati samo materijale oko kule, ali ne i ispod nje. Procesom, koji traje i danas, odnosi se materijal oko osnove kula, te one postaju sve više i više.

Prolom Banja

Zatim je tu i Prolom Banja, udaljena dvadesetak minuta vožnje. Prolom Banja predstavlja jednu od tri kuršumlijske banje i najčuvenija je po svojoj Prolom vodi. Osim ispijanja vode, u banji se možete prepustiti hidroterapijama (kupanje, podvodne masaže, lokalne kupke, biserne kupke), blatnoj terapiji i elektroterapiji.

Pored svega prethodno navedenog, ono što je sinonom za Prokuplje, i ceo Toplički region, jesu ljubazni i predusretljivi ljudi, koji će vam boravak učiniti još lepšim i sadržajnijim.

Beograd Prokuplje sa Gea Tours-om

Gea Tours organizuje vanlinijski kombi prevoz na relaciji Beograd – Prokuplje po principu “od vrata do željene adrese”. Praktično, vozilo dolazi do vaše adrese u Beogradu i odvozi vas do bilo koje adrese u Prokuplju. Polasci su svakodnevni, a možete nas kontaktirati od 00 do 24h, svakoga dana.

Viber
+ 381 65 2643 962

WhatsApp
+ 381 64 9722 449

Kneza Miloša 65
Beograd, Srbija

 

Radno vreme: NON-STOP - 24/7

Call Now Button