Niška Banja – Za lečenje i uživanje

Niška Banja je status banje stekla zbog 5 izvora mineralnih lekovitih voda, koje pomažu u izlečenju različitih bolesti. Osim iz zdravstvenih razloga, ovaj lokalitet vredi obići zbog prirodnih lepota koje krase njegovu okolinu, ali i zbog kulturno – istorijskog značaja koje ovo područje ima za našu zemlju.

Istorija

Niška Banja se pominje još u 2. veku. Na ovom mestu, Rimljani su otkrivali izvore i njihova lekovita svojstva, gradili bazene i kupatila, kao mesta za lečenje, ali i odmor i uživanje. U vekovima koji su usledili, ovu banju posećivali su bogati trgovci i fabrikanti, političari… Počinju da se grade vile i hoteli i – Niška Banja polako staje rame uz rame sa popularnim evropskim banjama. 1954. godine, ovde je izgrađen prvi inhalatorijum na Balkanu. U Niškoj Banji se lečio i Aleksandar Karađorđević. Vila u kojoj je boravio, kasnije je pretvorena u turističku atrakciju i dostupna je i danas za obilazak, pod nazivom „Kraljeva vila“.

I lečenje i uživanje

Niška Banja, osim lekovitim vodama, može se pohvaliti divnim parkovima, koji su idealni za šetnju i rekreaciju. Ljubitelji sporta i aktivnog odmora imaju mnogo mogućnosti  – Banja raspolaže hipodromom, velikim brojem terena za tenis, fudbal, rukomet, košarku i paraglajding. Na Nišavi se svake godine održava Nišavska regata, koja okuplja ljubitelje vodenih sportova iz Srbije i regiona.

U samom centru Niške Banje nalaze se kafići i restorani, u kojima možete probati tradicionalnu domaću kuhinju juga naše zemlje.

Obilasci

Na samo par minuta od Niške Banje (oko 9km), nalazi se grad Niš koji se može pohvaliti bogatom istorijom i velikim brojem kulturnih znamenitosti, ali i savremenim mestima za provod i uživanje. Na pola puta Niška Banja – Niš, nalazi se Ćele kula, spomenik sačinjen od 950 lobanja vojnika stradalih u Prvom srpskom ustanku, pod vođstvom Stevana Sinđelića. Sama bitka desila se na par kilometala odatle, na brdu Čegar, koje je nezaobilazna tačka ljubitelja istorije.

Takođe, priroda nišavskog okruga zadivljuje: ovde se nalaze Jelašnička i Sićevačka klisura, za aktivan odmor i uživanje u prelepim pejzažima. U njihovoj blizini, vredno je pomenuti i manastir Sićevo, iz 14. veka, kao i manastire Svetu Petku i Sveti Pantelejmon, kao deo bogatog kulturnog nasleđa ovog kraja.

Call Now Button