Planina sa najvećim brojem sunčanih dana

Planina Zlatar nalazi se u jugozapadnom delu Srbije, na oko 45 km od Zlatibora. Okružena je rekama: Limom, Uvcem, Mileševskom rekom i Bistricom. Prijatnim temperaturama i kombinacijom mediteranske i planinske klime, ona je idealna destinacija kako za ljubitelje prirodnih lepota, tako i kod izlečenja različitih bolesti, s obzirom na to da je Uredbom Republike Srbije ovaj lokalitet dobio status Vazdušne banje. Prema različitim istraživanjima, Zlatar je planina sa najvećim brojem sunčanih dana u Srbiji.

Netaknuta priroda

Najviši vrh Zlatara je Golo brdo (1627m). Do njega vode kako pešačke, tako i veliki broj biciklističkih staza, ukupne dužine oko 100km. Priroda ovog kraja je prilično divlja, nenarušena i obiluje posebnim biljnim i životinjskim vrstama. Najpoznatiji je svakako beloglavi sup, retka vrsta ptice grabljivice, zaštićena od strane države, čije je prirodno stanište kanjon reke Uvac.

Zlatar i njegova jezera

Na Zlataru se nalaze 4 veštačka jezera, čija lepota je svakako najveći adut ove planine.

Zlatarsko jezero nalazi se u dolini reke Uvac i  treće je po veličini jezero u Srbiji. Nastalo je šezdesetih godina prošlog veka. Idealno je mesto za izlet i druženje, ali i jedno od lepših kupališta u Srbiji. Zlatarsko jezero nudi mnogo mogućnosti kako za one željne mira, tako i za ljubitelje aktivnog odmora. Možete se voziti čamcem, igrati odbojku na pesku, ali i pijuckati piće u obližnjem baru. Za svakog ponešto.

Sjeničko jezero je karakteristično po visokim, oštrim stenama, od kojih je najpoznatija Devojačka stena, o kojoj kruže različite legende. Ovo jezero je idealno mesto za kupanje, ali je i stanište različitih vrsta riba, što će posebno obradovati ljubitelje lova i ribolova.

Radoinjsko jezero privlači posebnu pažnju posetilaca zbog svoje karakteristične zelene boje. Ono je deo Specijalnog rezervata prirode Uvac. Zbog svoje lepote, nezaobilazna je tačka u obilascima ovog kraja.

Uvačko jezero nastalo je sedamdesetih godina prošlog veka. Krase ga meandri reke Uvac, prelepa priroda u okolini i bogat biljni i životinjski svet. Ako se niste fotografisali nad prelepim Uvcem, kao da niste ni posetili Zlatar. J

Kulturno nasleđe

Osim prirodnih lepota, okolina Zlatara ima poseban kulturno istorijski značaj. Naime, ovde se nalazi veliki broj crkava i manastira, od kojih neki datiraju iz srednjeg veka. Izdvojićemo Mileševu, Dubnicu i Banju, kao najpoznatije, a uz malu konsultaciju sa lokalcima, sigurni smo da ćete otkriti i ostale znamenitosti, koje će vas svojom dugom istorijom i lepotom ostaviti bez daha.

Call Now Button