Zaovine – Dom Pančićeve omorike

Zaovine se nalaze u južnom delu Tare, u opštini Bajina Bašta. Ovo je šumovito područje, koje se sastoji od naselja Zaovine, Zaovinskog jezera i kanjona reke Beli Rzav – Sklopova. Najpoznatije su po Pančićevoj omorici, koja je otkrivena upravo na ovom mestu. Osim prirodnih lepota i bogatog biljnog i životinjskog sveta, ovaj kraj ima veliki kulturno – istorijski značaj, tako da uz malo istraživanja, posetioci imaju mnogo mogućnosti za aktivan i ispunjen odmor.

Istorija

Zaovine dobijaju na značaju 1875. godine, kada je čuveni botaničar Josif Pančić u zaseoku Đurići otkrio živi fosil biljnog sveta – retku vrstu četinara koja će po njemu dobiti ime – Pančićeva omorika. Od ovog pronalaska, ovaj kraj počinje da privlači pažnju velikog broja istraživača i ljubitelja prirode.

Jezero

Zaovinsko jezero je jezero veštačkog porekla. Nastalo je pregrađivanjem reke Beli Rzav, kod vrha Kik (958m). Karakteristično je zbog svoje specifične boje i lepih pejzaža, ali i bogato najrazličitijim vrstama ribe. Najlepša plaža za kupanje, po rečima meštana, nalazi se kod brane Lazići. U njenoj blizini, nalazi se restoran odakle se pruža pogled na malo jezero Spajići, idealno mesto za druženje i kupanje za one najhrabrije – u njemu je voda dosta hladnija. J

Grad

U dolini reke Beli Rzav nalazi se srednjevekovno utvrđenje – Grad. Monolit nastao abrazijom nekadašnjeg Panonskog mora, visok oko 870m čuva zidine starog grada iz vremena dinastija Kotromanića ili Altomanovića, za koji se vezuje veliki broj legendi i predanja. Na ovom mestu rastu retke vrste žute perunike i čuvarkuće, za koje se veruje da datiraju još iz šestog veka. Takođe, ovaj lokalitet stanište je sivog sokola, koji se na Balkanu jedino ovde može videti.

Planina Tara, a sa njom i Zaovine, idealna je destinacija kako za one željne mira i relaksacije, tako i za ljubitelje avantura. Mnogo neistraženih prirodnih lepota, pešačke staze, jezera u kojima se možete osvežiti u letnjim danima, različite mogućnosti za bavljenje sportom, ali i kulturno – istorijski spomenici – samo su neki od razloga da posetite ovu planinu.

Call Now Button