Vrnjačka Banja

Nedostaje li vam svež vazduh? Želite li da se napijete tople vode koja je imala lekovito dejstvo na velikane naše istorije? Da prođete mostovima, koji čuvaju ljubav i film, onim koji slavi matematiku ili onim, koji će možda nekad nositi ime nekoga od nas? Sve ovo pronaći ćete u mestu koje sa pravom nosi titulu kraljice kontinentalnog turizma a to je: Vrnjačka Banja.

Vrnjačka Banja nalazi se u centralnoj Srbiji, na oko 200 km južno od prestonice, u podnožju planine Goč. Status banje, izborila je uz pomoć 7 izvora lekovitih voda i ove godine slavi svoj veliki jubilej: 150 godina organizovanog turizma. Njeni gosti su bili mnogi poznati umetnici, koji su se ovde lečili, ali i stvarali neka od svojih najpoznatijih dela.

Ratna ljubav

Tako je Desanka Maksimović, svoju pesmu „Molitva za ljubav“ posvetila učiteljici Nadi i oficiru Relji, Vrnjčanima čiju je veliku ljubav prekinuo Prvi svetski rat. Relja odlazi na ratište u Grčku, kasnije upoznaje lepu Grkinju koja postaje njegova žena i više se ne vraća u Banju. Nada ostaje sama i od tuge vrlo brzo umire.

Poučene Nadinom sudbinom, devojke dolaze na most koji je bio omiljeno sastajalište ovog para, na katancima ispisuju imena svojih dragana, zaključavaju svoju ljubav, a ključiće bacaju u reku. Ovaj most, danas poznat kao Most ljubavi, nezaobilazna je tačka svih parova koji na ovaj simboličan način slave svoju ljubav.

Mostovi, mostovi

Pored njega, nad Vrnjačkom rekom se proteže niz zanimljivih mostova, pa je tako rado posećivan i filmski most nazvan po filmu „Ko to tamo peva“, a u čast jednog od najdugovečnijih festivala filmskog scenarija na ovim prostorima.

Vrnjačka reka teče kroz veliki uređeni park u kome, kako meštani, tako i turisti, najradije provode svoje slobodno vreme. Bilo da se odlučite za laganu šetnju ili vožnju biciklom, uvek možete napraviti pauzu na jednom od vrnjačkih paviljona. Od nedavno, posebnu pažnju posetilaca privlači Muzički paviljon na čijim klavir – klupama možete slušati lokalnu radio stanicu. U nastavku obilaska, kod izvora Topla voda naići ćete na spomenik Draganu Nikoliću, delo vajara Dragoljuba Dimitrijevića, koji je učinio da legendarni glumac večno šeta vrnjačkim parkom.

Volite istoriju? Vrnjačka Banja ima šta da prikaže!

Za ljubitelje istorije, ovo mesto može se, takođe, pohvaliti bogatim sadržajem. U samom srcu Banje, na Trgu kulture, nalazi se Muzej banjskog lečenja, odeljenje  Muzeja nauke i tehnike u Beogradu. Ovaj muzej pažnju posvećuje svim aspektima banjskog života i lečenja, kroz iskustva pacijenata, lekara i banjskih gostiju. Pored stalne, tokom leta ovaj muzej ima pokretne, ulične postavke koje privlače pažnju i najmlađih posetilaca.

Na uzvišenju iznad jednog od izvora, nalazi se jedno od najstarijih zdanja ovog mesta: letnjikovac generala Jovana Belimarkovića, koji je u 20. veku nazvan Zamak kulture. Ovaj, arhitektonski jedan od najzanimljivijih vrnjačkih objekata, sagrađen je krajem 19. veka i predstavlja jedan od banjskih zaštitnih znakova. Belimarkovićevi naslednici živeli su u njemu sve do sedamdesetih godina 20. veka, kada ga je država otkupila i pretvorila u kulturni objekat, u kome se i danas održavaju različite manifestacije.

Osim kulturnog, njegov značaj ogleda se i u činjenici da je on otvorio put uglednim ljudima iz cele Srbije da ovde grade svoje vile, pa je tako od lečilišta, Vrnjačka Banja postala ugledno mondensko mesto.

Danas, ona broji niz luksuznih hotela za odmor i uživanje svih generacija. Poslednjih godina, primetan je porast i veoma mladih turista, koji u Banju dolaze najčešće leti kako zbog bogatog kulturnog sadržaja (Vrnjački karneval, Love fest, Dani Danila Bate Stojkovića, Festival filmskog scenarija), tako i zbog odmora i relaksacije u nekom od vrnjačkih wellness centara.

Za ljubitelje planinarenja, na samo 15 – ak kilometara od Banje, nalazi se planina Goč, izuzetno bogata izvorima i bistrim planinskim rekama. Takođe, na njoj se nalazi veštačko jezero Selište, čije okruženje je idealno za organizovanje piknika i druženja. Goč se može pohvaliti velikim brojem sportskih terena i ski staza, ali i etno restoranima i ribnjacima, što će vaš boravak učiniti još sadržajnijim.

 

Call Now Button