Tvrđava Ram

Još jedna sjajna destinacija na lepom plavom Dunavu je tvrđava Ram. Tvrđava je skoro otvorila svoja vrata posetiocima, nakon rekonstrukcije, pa je sada idealno vreme da je posetite.

Istorijat Tvrđave Ram

Mesto Ram je naseljeno još od praistorije, a sa dolaskom Rimljana je postalo deo Dunavskog limesa.  Najstariji zapis o Ramu je iz 1128. godine i tada se spominje kao mesto  sukoba Vizantije i Ugarske.

Tvrđava je podignuta po nalogu turskog sultana Bajazita II, na ostacima antičkih i vizantijskih temelja, a u cilju zaštite desne obale Dunava, u periodu kada su Turci došli u naše krajeve i započeli osvajanje Panonske nizije. Time tvrđava Ram dobija status jednog od najstarijih artiljerijskih utvrđenja u Srbiji.

Mnoge se legende vežu za nastanak imena ove tvrđave, a neki veruju da ime ima veze sa osnivačima Rima, braćom Romulom i Remom.

Tokom istorije tvrđava je bila veoma bitno utvrđenje, ali je i gubila na svom značaju. Znatno je oštećena tokom eksplozije municije 1788. godine, ali je ipak bila strateški značajno mesto tokom austro-turskih ratova u 18. veku. Turci su napustili tvrđavu polovinom 19. veka i ona je od tad počela lagano da gubi svoj prvobitni sjaj.

Tvrđava Ram i okolina

Na sreću tvrđava je danas potpuno rekonsturisana i predstavlja odličan izbor za izlet vikendom.

Sama tvrđava je u osnovi petogugaona i ima jaku branič-kulu i 4 manje kule koje ojačavaju zidine.

U blizini tvrđave se nalaze ostaci turskog karavansaraja. Ako niste znali, karavansaraj je mesto gde su putnici karavana mogli da odmore i pronađu konak, nešto kao današnji moteli.

A ovaj „motel“ iz vremena Turaka je ujedno i prvi turistički objekat ikad podignut na putu sa Balkana ka Budimu i Beču. Ovi ostaci ukazuju i na to da se nekada ovde nalazilo i naselje sa civilnim stanovništvom, a i jedini su ostaci tog tipa u Srbiji.

U blizini Rama se nalazi arheološko nalazište pod nazivom Ladereata, mesto gde se nekada nalazilo utvrđenje iz Trajanovog vremena.

Tu je naravno i prelepo Srebrno jezero, a ako imate vremena možete odvojiti ceo vikend, pa uz tvrđavu Ram obići i Golubac.

Gde se nalazi tvrđava Ram?

Ram tvrđava se nalazi u istoimenom selu, na obali Dunava. Od Velikog Gradišta je udaljena svega 15 km, a od Požarevca oko 25 km.

Tvrđava je od Beograda udaljena oko 110 km i vrlo lako se do nje može doći automobilom, za oko sat i po vremena.

Interesantno je da do tvrđave možete doći i tako što ćete Dunav preći skelom, ako dolazite iz Banatske Palanke.

Cena ulaznica

Sada kako je tvrđava rekonstruisana, ulaz se naplaćuje, a cena pojedinačne ulaznice iznosi 300 dinara.  Ukoliko je u pitanju grupna poseta, ostvaruje se popust i cena ulaznice je 200 dinara.

Radno vreme je svakog dana osim utorka, od 11h do 17h.

Call Now Button