Sokobanja

Kada god ne znate gde ćete za vikend, vi se uputite u pravcu Soko Banje. Kada god vam zatreba beg iz grada, vi se uputite u ovo mesto okruženo našim najlepšim planinama Rtanj, Ozren, Devica i Bukovik.

I da, pre nego što se uputite ka Soko Banji zaboravite na sve predrasude koje govore da su banje za penzionere, bolesne i stare. Soko Banja nije još jedna obična banja, ona je mnogo više od toga. I ona ima da ponudi za svakog po nešto. Spoj netaknute prirode, svežeg vazduha, termalne vode i odličnog smeštajnog kapaciteta vas neće ostaviti ravnodušnim.

Šta Soko Banja ima da ponudi?

U zavisnosti od vaših želja i potreba u Soko Banji i okolini možete naći sve. Sama banja se u toku poslednje decenije izuzetno razvila, pa sada tu možete pronaći i akva park, kao i wellness centar.

U centru banje se nalazi pešačka zona i šetalište – centar svih dešavanja. Uz šetalište se nalazi i park poznat po inhalatorijumu u kome se za inhalaciju koristi prirodna topla voda.

Ako volite turska kupatila u Sokobanji postoji jedno koje je izgrađeno na temeljima rimske terme. Tursko kupatilo Amam je pravo mesto da uživate u blagodetima prirodno tople vode i zasluženo se opustite.

Park Banjica je još jedan park koji se nalazi u neposrednoj blizini centra. Park se nalazi pored reke Moravice, pa je savršen za laganu šetnju.

Uz reku se nalazi nekoliko plaža, pa čak i jedna nudistička, na kojima možete uživati u letnjim mesecima.

Kroz banju protiče reka Moravica, a od nje je napravljeno poznato Bovansko jezero na kom možete uživati u toku vrelih letnjih dana.

Tokom čitave godine se u banji organizuju mnoga dešavanja, a posebno interesantno je Banjsko kulturno leto koje se svake godine održava od kraja juna do početka septembra.

Lečenje u Sokobanji

Za one koji boluju od plućnih bolesti Soko Banja je odlična zbog čistog vazduha i prelepih parkova. A zbog kvalitetne termalne vode idealno je mesto i za one koji imaju probleme sa reumatskim oboljenjima.

Ukoliko vam je potrebno specifično lečenje u Soko Banji od zavisnosti od vrste bolesti možete izabrati između Specijalne bolnice Sokobanja, Prirodnog lečilišta Banjica i Specijalne bolnice Ozren.

U blizini Sokobanje

Oni koji traže aktivan odmor mogu se odlučiti na obilazak starog grada Sokograda ili pak za planinarenje magičnom Rtnju. Tu je i nezaobilazna Sesalačka pećina, kao i Vrmdžansko jezero i grad. I naravno izletište Lepterija, koje se ne propušta.

Prelepi Ozren iznad banje krije dva izletišta, ali i pogodnu klimu za one koji pate od plučnih i očnih bolesti. A u blizini se nalazi i prvi spomenik prirode koji je država zakonom zaštitila – Vodopad Ripaljka.

Za one koji su malo više avanturističkog duha Oštra čuka je pravo mesto za posetiti. Sa Oštre čuke se pruža neverovatan pogled na moravsku dolinu.

Call Now Button