Prolom Banja

Na obroncima planine Radan, na nadmorskoj visini od oko 650m čeka vas jedna od najposećenijih banja u Srbiji – Prolom Banja.

Od Kuršumlije je udaljena samo 23km, od Niša oko 85km, a od Beograda 290km, ali se do nje vrlo lako dolazi.

Razvoj Prolom Banje

Za ovu banju kažu da je najmlađa banja u Srbiji, jer je počela da se razvija tek 1961. godine, a za javnost je otvorena 1968. godine, a tek 1977. godine dobija status banje.

U početku je hotel Radan imao svega tridesetak ležaja, a danas se vodi za jedan od najopremljenijih hotela za lečenje, sa 440 ležaja u sobama u kojima je uvedena banjska voda.

A za one koji ne žele da traže smeštaj u hotelu, u toku proteklih godina banja je dobila oko 1700 privatnih smeštajnih kapaciteta.

Kakva je klima u Prolom Banji

Nadmorska visina ove banje je između 550 i 680m, što je čini najvišom banjom u Srbiji, a okružuju je planine visine od 1000m. Zbog ovoga je pored dragocenih voda ova banja i odlično klimatsko mesto i sigurno će vam prijati ako želite da pobegnete od grada, prašine i smoga.

Dani leti su jako prijatni i blagi, a večeri su sveže, pa vam pružaju priliku da se lepo naspavate i odmorite. A zime su duge i hladne.

Idealno vreme za posetu ovog mesta je tokom letnjih meseci, ali poseban ugođaj možete doživeti i za vreme jeseni i proleća.

Šta je to interesatno u Prolom Banji

Ono po čemu je ova banja definitivno najpoznatija je njena niskomineralizovana, ali visokoalkalna Prolom voda.

Ova voda se odlično pokazala u borbi protiv bolesti mokraćnih kanala i bubrega, kao i bolesti organa za varenje. Pored toga Prolom voda ublažava bolove usled reumatskih bolesti, a pomaže i kod regeneracije kože kod kožnih bolesti.

Konzumiranje ove vode se ne preporučuje samo osobama koje pate od neke bolesti, već svima koji vode računa o svom zdravlju.

Ali to nije sve, u Prolom Banji postoje i mesta sa visokomineralnim blatom koje se meša sa Prolom vodom i dalje se koristi u terapiji, masažama i tretmanima za ulepšavanje.

Postoje i otvoreni i zatvoreni bazeni, kako za one kojima je potrebna terapija, tako i za one kojima je potrebna zabava i odmor.

Ljubitelji šetanja i planinarenja mogu uživati stazama zdravlja, a njihova dužina je čak 28,4km. Ono što je posebno interesatno je to da ako krenete bilo kojom stazom zdravlja doći ćete do nekog interesantnog lokaliteta, vidikovca, ili izletišta u prirodi.

Okolina Prolom Banje je puna iznenađenja

Kao da lekovita voda i blato nisu bili dovoljni za ovaj predeo, priroda je uspela da u okolini stvori neverovatne spomenike prirode i prizore.

Ako krenete da šetate jednom od staza zdravlja nakon 11km ćete naići na svetski poznati prirodni fenomen Đavolju Varoš. Dočekaće vas više od 200 visokih zemljanih figura u Đavoljoj i Paklenoj dolini. A pored figura tu su i dva neobična izvora vode, koja se savršeno uklapaju u celu ovu priču. Jedan je ekstremno hladan i kiseo i zove se Đavolja voda, a drugi je neobično crven i zove se Crveno vrelo.

Jedna druga staza zdravlja koja je mnogo kraća od prethodne, će vas odvesti do crkve iz doba dinastije Nemanjića, crkve Svete Petke, sagrađene od kamena.

Bilo da želite aktivan ili pasivan odmor, bilo da vam je potrebna rehabilitacija ili odmor, ova banja je jedan od boljih izbora koje možete da napravite. Alkalna voda, zdravo blato će izlečiti vaše telo, a priroda i njeni fenomeni vašu dušu.

Call Now Button