Lukovska banja

U našoj zemlji postoji toliko prelepih mesta savršenih za odmor od gradske buke i svakodnevnog stresa, a jedno od tih mesta je i Lukovska banja.

Lukovska banja se nalazi na istočnim padinama naše najpopularnije planine, Kopaonika. Ona je ujedno i najviše banja u Srbiji jer se nalazi na 681m nadmorske visine, pa je i jedno od najboljih klimatskih lečilišta u Srbiji. A ono što je čini posebnom i prijatnom za svačiji boravak je veliki broj sunčanih dana u godini.

Lekovitost banje nekad

To da je Lukovska banja lekovita znali su još i stari Rimljani, koji su tu boravili i za sobom ostavili ostatke cevi i različitih građevina. Nakon Rimljana je i naš narod otkrio čari Lukovske banje, pa tako sada postoje ostaci kupatila iz doba kralja Milutina, koji je nekada tu boravio, gazdovao nad rudnicima i uživao u lovu.

Za vreme Turaka banja se zvala Banja Lukova i imala je jedno tursko kupatilo – hamam. A nakon oslobođenja od Turaka u banji je najpravljen bazen u kom su se lečili bolesnici, ali se kupao i običan narod.

Kako je vreme odmicalo kupatilo, a i bazen su nestali, ali su ljudi i dalje dolazili i koristili blagodeti ovog mesta, kupajući se u virovima.

Tek nakon Drugog svetskog rata u banji je izgrađeno savremeno kupatilo i to sa muškim i ženskim bazenom. A izgradnjom hotela Kopaonik 1999. godine banja postaje popularna širom Srbije.

I sad

Danas se u Lukovskoj banji mogu naći mnogi izvori mineralnih voda, različitog sastava i temperature, koji se svrstavaju među najbogatije izvore tog tipa u našoj zemlji. A uz lekovite izvore tu je i prelepa netaknuta priroda i svež vazduh koji prijaju svakom posetiocu.

Ako se odlučite da posetite Lukovsku banju pored uživanja ili oporavka u bazenima sa termalnom vodom imate priliku i da se šetate stazama zdravlja i upijate neverovatnu energiju koju priroda ovde poseduje i odmarate pored planinskih reka.

Zanimljivosti u okolini

U pauzama od odmora i šetnje po prirodi možete se upustiti u avanturu obilaska okolnih mesta i kulturno-istorijskih spomenika.

Ono što nikako ne smete propustiti ako se nađete u ovom kraju je vidikovac Štavska treska, koja se izdiže između Štavske i Blaževske reke. Vidikovac se nalazi na 1.439m nadmorske visine i sa njega se pruža neverovatan pogled na okolinu, a mnogi kažu i kako je ovo najlepši vidikovac u čitavom kraju. Štavsku tresku okružuje bogata bukova šuma puna lekovitog bilja, a u neposrednoj blizini se nalazi i neobična pećinska crkva, kao i mnogi neidentifikovani ostaci građevina i kameni krstovi.

Na seoskom groblju Lukova se nalazi Crkva Svetih apostola Petra i Pavla, za koju se veruje da je podigao sam kralj Milutin. Prvobitna crkva je bila porušena za vreme Turaka, oštećena je u toku zemljotresa, ali je isto tako i više puta obnavljana.

U selu Štava se nalazi Crkva Svetog Mine, koja je takođe sagrađena za vreme kralja Milutina. Crkva je u više navrata uništena od strane Turaka, a neke od živopisnih fresaka su takođe stradale u brojnim požarima. Po freskama koje su preživele mnoge vekove se vidi da su rađene u vizantijskom stilu i da su ih radili pravi umetnici svog zanata.

Još jedan vidikovac koji vredi posetiti je Nenadov kamen na 975m nadmorske visine na kom se nalazi Crkva Svetog Đorđa. Legenda kaže da je sam Sveti Sava na ovom mestu postavio amanet i krst kako bi se tu izgradila crkva.

Smeštaj

Za sve one koji planiraju svoj boravak u Lukovskoj banji to mogu organizovati u dva hotela – Kopaonik i Jelak. Oba hotela raspolažu šarenolikim smeštajnim kapacitetom, kao i savremenim medicinskim tretmanima,  a poseduju i bazene sa termalnom vodom.

Call Now Button