Jošanička Banja – Zelena vrata Kopaonika

Jošanička Banja se nalazi na oko 20km od Kopaonika, u dolini reke Jošanice. Zbog toplih mineralnih voda i lekovitog blata, godinama privlači pažnju kako domaćih, tako i stranih gostiju. Uz to, blizina planine i raznovrstan biljni i životinjski svet, čine je jednom od najpoznatijih turističkih destinacija naše zemlje.

Lečenje

Jošanička Banja ima 5 izvora lekovitih voda, koje se koriste kako u terapijske svrhe, u lečenju sportskih povreda, tako i kod drugih oboljenja. U pitanju su tople vode – glavni izvor se može pohvaliti temperaturom od čak 78 stepeni! J Njihovu lekovitost otkrili su još stari Rimljani, a ovde su se lečili i Turci – u samom srcu Jošaničke Banje, nalazi se hamam, tursko kupatilo iz 18. veka.

Razonoda

S obzirom na to da se nalazi na obroncima Kopaonika, Jošanička Banja obiluje stazama za pešačenje i planinski biciklizam, za aktivan odmor i uživanje u prelepim pejzažima. Osim toga, u njenoj neposrednoj blizini, nalazi se akva park, sa bazenima na otvorenom i zabavom za sve generacije. Voda u ovim bazenima potiče iz banjskih lekovitih izvora, tako da je ovo pravo mesto za sve one koji žele da se zabave, ali i maksimalno opuste.

Okolina

Jošanička Banja se naziva još i Zelenim vratima Kopaonika, što dovoljno govori o tome koliko su ova dva lokaliteta povezana: ukoliko želite predah od aktivnog boravka na planini, Banja nudi mir i opuštanje. Ukoliko vam, pak, zatreba malo adrenalina i planinskih vrhova, na samo dvadesetak kilometara, nalazi se vaše rešenje. Kopaonik, osim prekrasne prirode i bogatog biljnog i životinjskog sveta, oduševiće istraživače i ljubitelje istorije jednim posebnim arheološkim nalazištem neposredno ispod Pančićevog vrha – Nebeske stolice, sa kojih se, tvrde meštani, vidi ceo svet. J

U blizini Jošaničke Banje, nalaze se i dragulji bogate kulturne baštine naše zemlje – manastiri: Đurđevi Stupovi, Sopoćani, Studenica, Stari Ras i Pavlica.

Uz malo istraživanja, ovo može biti jedan sadržajan i šarolik odmor, koji ćete dugo pamtiti.

Call Now Button