Đavolja Varoš

Nije nepoznato da u Srbiji postoje mesta jedinstvena u svetu, mesta od kojih zastaje dah. Takvih mesta je mnogo, a jedno od njih se krije iza poprilično strašnog imena: Đavolja Varoš!

Iako zvuči jezivo, ime „Đavolja Varoš“ čuva neku posebnu magiju. Sigurno je da ste nekada čuli za ovu „varoš“, ali da li znate šta je to ustvari?

Spomenik prirode „Đavolja Varoš“

Đavolja Varoš je proglašena za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljena u prvu kategoriju zaštite 1995. godine.

Na ovom lokalitetu se nalaze, ne jedan, već dva prirodna fenomena. Za čudne zemljane figure sigurno znate, ali da li ste znali da uz te figure Đavolju Varoš čine i još dva izvora.

Neobični reljefni oblici se nalaze u dve jaruge, „Đavoljoj jaruzi“ i „Paklenoj jaruzi“ i ukupno ih ima 202. Različitih su oblika, kao i dimenzija, a neki dosežu visinu i do 15 m. Ono što je specifično za ove figure su kamene kapice koje se nalazi na vrhu, a izgledaju kao da tu stoje uz pomoć neke nepoznate sile.

Zemljani stubovi nastaju uz pomoć vode i erozije, a vetar, sunce i promena temperature ih oblikuju u svima dobro poznate figure.

Izvori

Drugi fenomen su dva neobična izvora vode. Izvori se nalaze u neposrednoj blizini zemljanih figura i sve su samo ne obični izvori vode.

Prvi izvor „Đavolja voda“ je izvor izuzetno hladne i kisele vode sa visokom mineralizacijom. Voda sa ovog izvora se po mnogo čemu razlikuje od obične vode za piće i sadrži mnogo veći nivo elemenata kao što su aluminijum, gvožđe, kalijum, nikl, bakar i sumpor.

Drugi izvor „Crveno vrelo“ se nalazi nizvodno i zbog ravnog terena voda mu se razliva u izuzetno tankom sloju koji otiče u korito Žutog potoka. Voda je manje kisela nego ona sa prvog izvora i sa nižom opštom mineralizacijom, ali sadrži veoma visok nivo gvožđa. Zbog oksidacije istog se stvara crvena boja vode koja deluje nestvarno.

Đavolja Varoš – Lokacija

Đavolja Varoš se nalazi na jugu Srbije. Udaljena je od Beograda 288 km, od Novog Sada oko 380 km, a od Niša samo 89 km. Ovaj lokalitete pripada selu po imenu Đake, koje se nalazi na području opštine Kuršumlija.

Legenda

Kao i za sve u našem narodu i za Đavolju Varoš postoji legenda o nastanku.

Nekada davno u okolini sela Đake su živeli skromni, vredni i pobožni ljudi. Đavolu se to nikako nije sviđalo, pa je odlučio da umeša prste i pomuti ljudima razum. Napravio je izvor „Đavolju vodu“ iz kog su ljudi pili. Ali to nije bila obična voda, već voda zbog koje su zaboravili na rodbinske odnose. Tako omađijani meštani sela su odlučili da venčaju brata i sestru.

Đavo je uživao u tome, ali mu je na put stala vila. Ona je pokušavala da urazumi svatove, a kako to nikako nije uspela, pomolila se Bogu da joj pomogne. Bog je čuo njene molitve i okamenio svatove sa mladencima.

Cena ulaznica

Pojedinačna cena ulaznica za „Đavolju Varoš“ je 350 dinara, a za đačke ekskurzije je 300 dinara.

Call Now Button