Da li ste posetili „jezero od suza“?

Palićko jezero je najveće prirodno jezero u Srbiji. Nalazi se na 8 km od Subotice i predstavlja jednu od najznačajnijih turističkih destinacija u zemlji. Kako zbog prirodne lepote i sadržaja koje ima da ponudi, tako i zbog svoje zanimljive okoline, ovaj lokalitet izbor je velikog broja domaćih i stranih posetilaca.

Istorijat

Palićko jezero se prvi put pominje u 15. veku. Prema legendi nastalo je od suza pastira Pavla, koji je, izgubivši svoje stado, kraj njega danonoćno plakao. Meštani veruju da je jezero zbog toga slano. Istraživači prirode, pak, govore da salinitet jezera potiče od natrijum hlorida koji je voda rastvarala sa okolnog terena. Bilo kako bilo, krajem 18. veka, otkrivena su lekovita svojstva ovog jezera, zbog čega u godinama koje dolaze, ono postaje poznato kupalište i Banja – mesto susreta i lečenja velikog broja kako mladih, tako i starijih turista.

Danas

Palićko jezero sadrži 3 odvojene plaže. Klima je umereno – kontinentalna, a velike parkovne površine omogućavaju hlad i u najtoplijim letnjim danima. Pravi je izbor, ukoliko želite da pobegnete iz gradske gužve – osim što imate mogućnost kupanja i odmora, Palić obiluje obeleženim stazama za šetanje, sportovima na vodi, a u njegovoj neposrednoj blizini, nalazi se i ZOO vrt, u kome veliki broj životinja slobodno šeta, što je naročito zanimljvo najmlađim posetiocima. Okolina jezera deo je zaštićenog parka prirode, tako da će vas ona sigurno očarati svojom lepotom i retkim vrstama karakterističnim za ovo područje.

Ljubiteljima kulture i umetnosti, Palić ima da ponudi jedan od najpoznatijih filmskih festivala, koji se održava u letnjim mesecima na lokalnom amfiteatru, izgrađenom sredinom prošlog veka.

Okolina

Palić je, osim po jezeru i svojim prirodnim lepotama, poznat i po dobrom provodu. Uz malu konsultaciju sa meštanima, imaćete priliku da obiđete okolne vinarije i probate najbolja domaća vina.
Na 7km od jezera, nalazi se specijalni rezervat prirode – Ludoško jezero, koje se zbog svoje retke lepote, pod zaštitom države nalazi od 1955. godine.

I na samom kraju, ne zaboravite da se u blizini Palića nalazi jedan od najlepših gradova u našoj zemlji – Subotica, koja vas svojom zanimljivom arhitekturom i znamenitostima, ali i aktivnim noćnim životom, sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

Call Now Button