Bukovička banja

Razmišljate gde ćete da idete sledećeg vikenda? Imamo jednu sjajnu ideju za vas, jedan pravi dragulj naše zemlje.

U Aranđelovcu na samo 76km udaljenosti od Beograda nalazi se Bukovička banja i predstavlja savršenu lokaciju za odmor od gradske buke i stresa.

Po čemu je Bukovička banja poznata?

Bukovička banja je prvenstvno poznata po svojoj lekovitoj i mineralnoj vodi koja se koristi sa glinom za lečenje mnogih oboljenja. Bilo da imate problema sa respiratornim sistemom, bolujete od određenih sindroma koji zahvataju gastrointestinalni i hepatobilijarni sistem ili ste pretrpeli povrede lokomotornog sistema, lekovita voda iz Bukovičke banje vam može pomoći.

Brojne koristi koje ova mineralna voda pruža nisu rezervisane samo za one koji su oboleli ili imaju neke zdravstvene probleme, u lekovitim pogodnostima Bukovičke banje mogu da uživaju svi.

Bukovička banja i kisela voda

Iako možda još niste bili ovde, sigurno ste imali kontakt sa ovom banjom, a da to niste ni znali. Kako to, pitate se. Lako, jer ste sigurno nekada pili tu famoznu kiselu vodu. O kojoj se to vodi radi? Pa o Knjaz Milošu, naravno.

Poznato je da je kiselu vodu iz Bukovičke banje voleo čak i Dositej Obradović, davne 1811. godine, kada je uživao u njoj i lečio se. A omiljena je naravno bila i knjazu Milošu, koji je voleo da je pije na svom dvoru.

Rehabilitacija u Bukovičkoj banji

Nije bitno da li ste mladi ili stari, ako imate problema sa zdravljem, ova banja može biti odlično mesto za vaše lečenje ili rehabilitaciju.

U sklopu banje se nalazi specijalna bolnica za rehabilitaciju u sklopu koje pacijenti u zavisnosti od bolesti ili povreda mogu se lečiti uz pomoć hidroterapije, elektroterapije, termoterapije, mehanoterapije, kineziterapije, akupunkture ili limfne drenaže.

Prelepi park u sklopu Bukovičke banje

Još jedan razlog zašto mnogi vole da posećuju Bukovičku banju je i neverovatni park koji se nalazi u sklopu banje, a prostire se na površini od preko 22ha.

Tokom vašeg boravka u ovoj banji možete da se prepustite čarima ovog prelepog parka kog krase mnogobrojno retko drveće i savršeno uređene cvetne aleje.

Tokom čitave godine u parku se nalazi stalna postavka skulptura čiji su autori kako naši, tako i svetski najpoznatiji skulptori. Stalnu izložbu skulptura čine dela nastala u okviru simpozijuma „Beli Venčac“, koji je UNESKO svrstao u red najznačajnijih svetskih atrakcija u domenu likovne umetnosti.

Tokom letnjih meseci se u banji organizuju mnoge pozorišne predstave, folklorne priredbe, koncerti, pa i manifestacija „Svet keramike“.

Neka od kulturno-umetničkih dešavanja se održavaju u parku na otvorenoj sceni ili u Sali kneževa u hotelu Staro zdanje, koji je star više od 150 godina. Hote Staro zdanje je simbol Bukovičke banje i savršen primer arhitekture srpskog romantizma. Prvobitna hotela je bila letnja rezidencija dinastije Obrenović, a gradnja je započeta 1865. godine.

Pored te stare građevine, koja je inače poklon dinastije Obrenović, , u parku možete posetiti i paviljon knjaza Miloša, koji je po mnogo čemu specifičan.

Bilo da imate specifičan zdravstveni razlog ili jednostavno želite da upoznate našu zemlju malo bolje, Bukovička banja bi trebalo da bude na vašoj listi putovanja po Srbiji. A kada je najbolje vreme za obilazak, kada god vama odgovara – prelepa je tokom svakog godišnjeg doba.

Call Now Button